Κοτόπουλο Γεμιστό
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ
ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο ολόκληρο
½ κιλό κιμά (ότι θέλετε εγώ έβαλα βοδινό)
Εντόσθια κοτόπουλου
1 ποτηράκι του κρασιού κίτρινο ρύζι
1 ξύλο κανέλας
10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι (ψιλοκομμένα)
10 κάστανα βρασμένα (τριμμένα)
11/2 κούπα ζωμό βοδινό
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
1 φακελάκι κουκουνάρι (το καβουρδίζουμε με λίγο βουτυράκι στο φούρνο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το άρωμα του φανταστικό)
1 φλιτζάνι κονιάκ
Αλάτι – πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για να αλείφουμε το κοτόπουλο ανακατεύουμε :
λιωμένο βούτυρο
χυμό από μισό λεμόνι
χυμό από μισό πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε το κοτόπουλο το πλένουμε καλά αλατοπιπερίζουμε το εσωτερικό του και βάζουμε και λίγο βο
υτυράκι το αφήνουμε στην άκρη για να φτιάξουμε τη γέμιση.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια να μαλακώσουν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τον κιμά τσιγαρίζουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός ρυζιού και κονιάκ.
Μόλις σχεδόν γίνει ο κιμάς προσθέτουμε το ρύζι προσέχοντας τα υγρά, προσθέτουμε νεράκι σε περίπτωση που χρειαστεί.
Όταν γίνει η γέμιση σβήνουμε με κονιάκ.
Βγάζουμε το ξύλο κανέλας.
Γεμίζουμε το κοτόπουλο, δένουμε τα πόδια του κοτόπουλου αν χρειαστεί και αλείφουμε εξωτερικά με το μίγμα, το τοποθετούμε μέσα στη γάστρα σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου για 3 ώρες περίπου (βλέποντας). Σταδιακά ανοίγουμε τη γάστρα και με ένα πινέλο αλείφουμε το κοτόπουλο να μη στεγνώνει.