Λαχανοντολμάδες Μανούλας
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΑΝΟΥΛΑΣ
ΥΛΙΚΑ
1 Λάχανο μεγάλο ή 2 μικρά για Λαχανοντολμάδες
500 γρ Κιμά Μοσχαρίσιο
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι μαιντανό (περισσότερο φύλλα παρά κοτσάνια ψιλοκομμένα)
2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 κούπα λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Νερό
Για το αυγολέμονο
3 αυγά
3 λεμόνια και ζωμό από την κατσαρόλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και τοποθετούμε το λάχανο αφού έχουμε αφαιρέσει το κεντρικό κοτσάνι.
Το αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά από την κάθε πλευρά ίσως και παραπάνω μέχρι να μαλακώνουν τα φύλλα και να βγαίνουν εύκολα.
Σε ένα σουρωτήρι βγάζουμε τα φύλλα και συνεχίζουμε μέχρι να βγούν όλα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση τοποθετούμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπόλ, από το λάδι βάζουμε τη μισή κούπα την άλλη την κρατάμε για το βράσιμο, τα ζυμώνουμε καλά στο τέλος προσθέτουμε λίγο νερό για να γίνει αφράτη η γέμιση.
Παίρνουμε τα φύλλα αφαιρούμε τα σκληρά και γεμίζουμε τους λαχανοντολμάδες 1-2 κουταλάκια γέμιση.
Στρώνουμε στο πάτο της κατσαρόλας τα σκληρά κομμάτια που μας έχουν περισσέψει και από πάνω τοποθετούμε κυκλικά τους λαχανοντολμάδες.
Αφού τελειώσουμε ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να τους καλύψουμε , το λάδι που έχουμε κρατήσει δηλ. μισή κούπα, λίγο αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε με ένα πιάτο τους λαχανοντολμάδες για να μην μετακινηθούν στο βράσιμο.
Σκεπάζουμε τους αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 1 ώρα.
Αφού βράσουν ετοιμάζουμε το αυγολέμονο τους περιχύνουμε και καλή μας όρεξη.